Για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι ο
Μίνως Μάτσας θα βρεθεί στη σκηνή του
Ηρωδείου προκειμένου να μοιραστεί με το κοινό τις δικές του προσεγγίσεις σε γνωστές μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας αλλά και ξένων χωρών. Ο νέος κύκλος της μουσικής του παράστασης με τίτλο «
Τα Ρεμπέτικα II+ Fado Tango & Blues, Τα τραγούδια του κόσμου» θα φιλοξενηθεί στο Ρωμαϊκό Ωδείο στις 16 Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για μουσικές παραδόσεις από διαφορετικά μήκη και πλάτη της γης που εκφράζουν, όμως, τις ίδιες εμπειρίες και παρόμοια συναισθήματα, τον πόνο, τη φτώχεια, την αγάπη, τον χωρισμό, τη νοσταλγία, τη μοναξιά, τον έρωτα και την ελπίδα, αναδεικνύοντας τη δύναμη και την παγκοσμιότητα της γλώσσα της μουσικής.
Το ρεμπέτικο, γεννήθηκε σε μια κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα και εξέφρασε την ανάγκη των ανθρώπων να ξεφύγουν από τις δυσκολίες και τα προβλήματα που τους στοίχειωναν. Κάτι ανάλογο συνέβη με τα fado της Πορτογαλίας που έζησε 40 χρόνια δικτατορίας, τα tango της Αργεντινής με τους μετανάστες που συνέρρεαν από όλο τον κόσμο και έφτιαξαν αυτό το μοναδικό είδους χορού και τα blues του νότου της Αμερικής που έγιναν ανθρώπινες κραυγές ενάντια στην σκλαβιά και την κοινωνική αδικία. Κάθε μία από αυτές τις μουσικές παραδόσεις, αν και έχει τις ιδιαίτερες πολιτισμικές και ιστορικές της καταβολές, μοιράζεται μια παγκόσμια γλώσσα.
Ο Μίνως Μάτσας δημιούργησε ένα μουσικό ταξίδι στο χώρο και τον χρόνο, όπου αναδύονται οι μορφές του Βαμβακάρη, του Τσιτσάνη, του Παπαϊωάννου, περνάει από τα καταγώγια της Αθήνας, στις όχθες του Μισισιπή, στη Λισαβόνα και φτάνει στοyς οίκους ανοχής του Buenos Aires παρέα με τον Robert Johnson, την Amalia Rodrigues και τον Carlos Gardel. Με συνοδοιπόρους 15 σολίστ, Έλληνες και ξένους, και τους τραγουδιστές
Κώστα Τριανταφυλλίδη, Δήμητρα Μωραΐτη, Lina Cardoso Rodrigues, Debora Russ και Eric B. Turner.
Η σχέση του με το ρεμπέτικο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της οικογένειάς του. Ο συνομόματος παππούς του, διευθυντής της ιστορικής Odeon-Parlophone, υπήρξε καθοριστική φυσιογνωμία για την ανάδειξη του είδους. Μέσα σε δύσκολες εποχές και ενάντια σε κοινωνικές προκαταλήψεις, τόλμησε να ηχογραφήσει και να κυκλοφορήσει τα πρώτα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη και στη συνέχεια να υποστηρίξει το έργο των μεγαλύτερων δημιουργών του ρεμπέτικου.
Παράλληλα, έγραψε στίχους για διαχρονικά τραγούδια . Άλλωστε είναι γνωστές οι τολμηρές διασκευές του Μίνου Μάτσα στα τραγούδια «Είσαι εσύ ο άνθρωπός μου», το «Μινόρε της Αυγής», ο «Αντώνης ο Βαρκάρης ο Σερέτης» στα οποία έχει γράψει στίχους ο παππούς του.
Σήμερα, ο Μίνως Μάτσας, με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο, επιλέγει να προσεγγίσει αυτά τα τραγούδια με έναν τρόπο ιαφορετικό. Τα αποδομεί, τα ανασυνθέτει, προσθέτει νέα μουσικά μέρη και δημιουργεί μια γέφυρα ανάμεσα στον ήχο του τότε και του τώρα.