Η λίστα των VIP επιβατών που εμφάνισε η PR στην αεροπορική εταιρεία για το charter προς Άμπου Ντάμπι

Η λίστα των VIP επιβατών που εμφάνισε η PR στην αεροπορική εταιρεία για το charter προς Άμπου Ντάμπι

Δείτε το... χειρόγραφο «σαν λίστα για το σούπερ μάρκετ» και το συμβόλαιο που δεν υπεγράφη ποτέ - «Ήθελε να βγάλει προμήθεια 30.000 ευρώ» λέει ο ιδιοκτήτης της αεροπορικής που θα έβαζε το τσάρτερ 

Η λίστα των VIP επιβατών που εμφάνισε η PR στην αεροπορική εταιρεία για το charter προς Άμπου Ντάμπι
Δεν είναι μια ακόμη ιστορία απάτης. Είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο. Μία υπόθεση που πλέον αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις μιας και η λίστα με τα θύματα της απάτης δεν είναι μικρή.

Η Ελληνίδα PR - travel agent, με παρελθόν στον χώρο της δημοσιογραφίας, κατάφερε να πείσει επιχειρηματίες, στελέχη εταιρειών, δημοσιογράφους και πρόσωπα της κοσμικής ζωής ότι ήταν σε θέση να διοργανώνει ταξίδια πολυτελείας για VIPs – αποκλειστικά, θεσμικά, εκλεκτικά. Όμως, πίσω από την επίπλαστη λάμψη, κρυβόταν μάλλον μια καλά στημένη απάτη.

Μιλώντας στο protothema.gr, ο πρόεδρος της Zela Aviation, Ανδρέας Χριστοδουλίδης, αποκαλύπτει πως η γυναίκα αυτή επιδίωξε να ναυλώσει αεροσκάφος της εταιρείας για την αποστολή στο Άμπου Ντάμπι με αφορμή το Final Four της Euroleague. Ωστόσο, η συνεργασία δεν προχώρησε ποτέ σε επίσημο στάδιο, αφού η ίδια δεν υπέγραψε ποτέ το συμβόλαιο που της είχε σταλεί. Και όχι μόνο αυτό: «Όταν μας έστειλε τη λίστα με τους VIP, εκπλαγήκαμε. Ήταν εντελώς πρόχειρη, σαν λίστα από… σούπερ μάρκετ», λέει χαρακτηριστικά.

Η λίστα των VIP επιβατών που εμφάνισε η PR στην αεροπορική εταιρεία για το charter προς Άμπου Ντάμπι

Η λίστα των VIP επιβατών που εμφάνισε η PR στην αεροπορική εταιρεία για το charter προς Άμπου Ντάμπι


Σύμφωνα με τον ίδιο, η PR ζητούσε προμήθεια ύψους 30.000 ευρώ από τη συμφωνία – κάτι που ανέβαζε σημαντικά το συνολικό κόστος ανά άτομο. «Όταν της εξηγήσαμε ότι το κόστος θα εκτοξευτεί, μας απάντησε “Μην ανησυχείς, έχουν λεφτά αυτοί να δώσουν”», αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης.

Κλείσιμο
Το μοντέλο δράσης της, όπως περιγράφεται από δεκάδες θύματα που απευθύνθηκαν στο protothema.gr, ήταν σχεδόν επαγγελματικά χαρτογραφημένο: πρώτα στόχευε μικρές, διαχειρίσιμες αποστολές – όπως ένα διήμερο στη Βιέννη ή ένα γρήγορο corporate ταξίδι. Εκεί λειτουργούσε άψογα, παρέχοντας υπηρεσίες που εντυπωσίαζαν. Έπειτα, πέρναγε στο «μεγάλο παιχνίδι». Χρησιμοποιούσε την εμπιστοσύνη που είχε ήδη κερδίσει για να αναλάβει πολυπρόσωπες και πολυδάπανες αποστολές, από τις οποίες φέρεται να αποκόμιζε χιλιάδες ευρώ χωρίς να προσφέρει τίποτα. Όπως έκανε με την εθνική ομάδα Cheerleading.

Παράλληλα, επιδίωκε να αποκτήσει και κοινωνική αναγνώριση, κυρίως μέσω δημοσιογράφων και προβεβλημένων επαγγελματιών. Τους καλούσε σε εκδηλώσεις, φρόντιζε για παροχές, τους προσέφερε «φιλοξενίες» ή διαμεσολαβήσεις για προσβάσεις – και στη συνέχεια χρησιμοποιούσε τις φωτογραφίες μαζί τους και τα ονόματά τους για να «χτίζει» το αφήγημα της επιτυχημένης PR. Στα κοινωνικά της δίκτυα δημιουργούσε την εικόνα μιας γυναίκας που κινείται σε υψηλά σαλόνια, που έχει πρόσβαση σε υπουργικά γραφεία, που συνδέεται με τα ισχυρά πρόσωπα του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου.

Και κάπου εδώ αρχίζει να αποκαλύπτεται και το βάθος της επιρροής της απάτης. Όπως προκύπτει από απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, το θέμα έχει φτάσει σε πολύ υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, καθώς η γυναίκα επικαλέστηκε –ή και χρησιμοποίησε– τα ονόματα εν ενεργεία υπουργών και των συντρόφων τους, προκειμένου να πείσει τρίτους ότι η αποστολή στο Άμπου Ντάμπι ήταν «κλειδωμένη». Κάποιοι από αυτούς όντως είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να ταξιδέψουν, χωρίς όμως ποτέ να έχουν εξουσιοδοτήσει την ίδια να ενεργεί στο όνομά τους.

Η αποκάλυψη αυτής της μεθόδευσης προκάλεσε αναστάτωση και κινητοποίησε κυβερνητικά στελέχη, που ζήτησαν να ελεγχθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Αν κάτι διαφαίνεται πια με σαφήνεια είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα «μεμονωμένο περιστατικό». Η δράση της Ελληνίδας PR φανερώνει σχέδιο, τακτική, δικτύωση και διαστρέβλωση της πραγματικότητας – όπως ακριβώς έκανε η Άννα Σορόκιν. Η διαφορά τους είναι ότι η μία έγινε σειρά στο Netflix. Η άλλη, προς το παρόν, κρύβεται πίσω από stories στο Instagram και μηνύματα μεταμέλειας. Η ομοιότητά τους όμως είναι ανατριχιαστική: Και οι δύο χρησιμοποίησαν τη λάμψη της εξουσίας για να ντύσουν την απάτη με χρυσό περιτύλιγμα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης

OSZAR »