«Το πιο σημαντικό είναι ότι μέσα από την αδιάλειπτη παρουσία της χώρας μας τα τελευταία πέντε χρόνια στη NAFSA, έχουμε καταφέρει πλέον να εδραιωθούμε ως
διεθνής εκπαιδευτικός προορισμός», δηλώνει στο protothema.gr o πρόεδρος της Study in Greece, δρ Χρήστος Μιχαλακέλης, σχετικά με τη συμμετοχή στην Ετήσια Διάσκεψη και Έκθεση της NAFSA, που θα πραγματοποιηθεί στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, μεταξύ 27 και 30 Μαΐου 2025.
Η φετινή συμμετοχή της Ελλάδας, υπό τον συντονισμό της
Study in Greece και με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του υπουργείου Εξωτερικών, οργανώνεται για ακόμη μία φορά με εθνική αποστολή δέκα δημόσιων ελληνικών πανεπιστημίων, επιβεβαιώνοντας την προτεραιότητα της Ελλάδας για τη διεθνοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.
Στην ελληνική αποστολή του 2025
συμμετέχουν τα εξής ιδρύματα: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πολυτεχνείο Κρήτης, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Στο περίπτερο #635 θα στεγάζεται από τις 27 έως τις 30 Μαΐου η αποστολή των ελληνικών πανεπιστημίων, που συμμετέχουν υπό το συντονισμό της Study in Greece, στην Ετήσια Διάσκεψη και Έκθεση της NAFSA (NAFSA Annual Conference & Expo), τη μεγαλύτερη διεθνή εκπαιδευτική έκθεση. Σκοπός των εκπροσώπων της Ελλάδας, είναι να αναδείξουν το τοπίο της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης.
Η Ετήσια Διάσκεψη & Έκθεση της NAFSA είναι η μεγαλύτερη, πιο ποικιλόμορφη και ολοκληρωμένη παγκόσμια εκδήλωση στον τομέα της διεθνούς εκπαίδευσης, στην οποία συμμετέχουν χιλιάδες επαγγελματίες από όλο τον κόσμο – εκπρόσωποι πανεπιστημίων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και οργανισμών απ’ όλο τον κόσμο. Τα ελληνικά πανεπιστήμια θα έχουν την ευκαιρία να προωθήσουν τα ιδρύματά τους, να χτίσουν νέες συνεργασίες και να ενισχύσουν τις στρατηγικές διεθνοποίησής τους.
Η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στη
NAFSA το 2021 μέσω της Study in Greece. Από το 2024, ωστόσο, η συμμετοχή απέκτησε οργανωμένη μορφή, με συντονισμένη παρουσία δημόσιων πανεπιστημίων, σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο στην εξωστρέφεια της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης. Η περσινή αποστολή στη NAFSA 2024 στη Νέα Ορλεάνη κατέδειξε έμπρακτα τη δυναμική, την ετοιμότητα και τη συλλογική βούληση της Ελλάδας να αναδειχθεί στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη. «Η διαφοροποίηση φέτος είναι, ότι η Ελλάδα συμμετέχει για μία ακόμη φορά στην έκθεση αλλά με 10 διαφορετικά πανεπιστήμια. Αθροίζοντας τις περσινές με τις φετινές συμμετοχές ελληνικών πανεπιστημίων, συγκεντρώνονται γύρω στα 20, η πλειοψηφία των ΑΕΙ της χώρας, δηλαδή», αρχίζει να λέει στο protothema.gr ο δρ Χρήστος Μιχαλακέλης, πρόεδρος της Study in Greece.
Αν και τρέχουν ήδη μεμονωμένες συνεργασίες μεταξύ Ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, μέσω της Study in Greece η ελληνική ακαδημαϊκή παρουσία αναδεικνύεται με τρόπο ενιαίο και συντονισμένο. «Ιδιαίτερη σημασία έχει η σύσταση της εταιρείας και η εκπροσώπηση των ΑΕΙ από την SiG, τον εθνικό φορέα διεθνοποίησης των ελληνικών πανεπιστημίων. Υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στην παρουσία της Ελλάδας στο εξωτερικό, η χώρα μας εδραιώνεται ως διεθνής εκπαιδευτικός προορισμός. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί, ότι η ενεργοποίηση όλο και περισσότερων πανεπιστημίων, αποδεικνύει ότι η έννοια της διεθνοποίησης έχει μπει για τα καλά στην ακαδημαϊκή κουλτούρα της χώρας μας», υπογραμμίζει ο ίδιος.
Μέσα από τη συμμετοχή στη NAFSA, επιδιώκεται η δικτύωση με κορυφαία ιδρύματα και η ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών κυρίως μέσα από την προβολή των προγραμμάτων των ελληνικών πανεπιστημίων ή των υπηρεσιών τους σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς ή άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως και σε recruitment agents – εκπαιδευτικούς διαμεσολαβητές, δηλαδή. «Η ανταλλαγή καλών πρακτικών σε επίπεδο ακαδημαϊκών στρατηγικών, είναι ένα ακόμη όφελος από την αλληλεπίδραση μεταξύ των πανεπιστημίων και των εκπαιδευτικών φορέων», προσθέτει ο δρ Μιχαλακέλης, τονίζοντας πως «έτσι, ενδυναμώνεται η συνολική εθνική προσπάθεια ώστε η χώρα να καθιερωθεί ως διεθνής κόμβος εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας, προσελκύοντας φοιτητές, ακαδημαϊκούς και συνεργασίες από όλο τον κόσμο».
Τι ρωτούν οι ξένοι για την Ελλάδα
«Εκτός των προγραμμάτων σπουδών, οι ξένοι συνήθως ρωτούν για θέματα στέγασης, ασφάλειας και υποτροφιών. Γενικά, τους κάνει μεγάλη εντύπωση ότι στη χώρα μας έχουμε τόσο χαμηλά δίδακτρα. Μερικοί θέλουν να μάθουν για τις φασαρίες στη χώρα μας κι εμείς τους εξηγούμε ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά…», καταλήγει ο πρόεδρος της Study in Greece.
Οι συμμετέχοντες στη NAFSA
Study in Greece
Το SiG είναι ο εθνικός φορέας της Ελλάδας για τη διεθνοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και την προώθηση των ελληνικών πανεπιστημίων στο εξωτερικό. Η αποστολή του είναι να καταστήσει την Ελλάδα έναν δημοφιλή προορισμό σπουδών για διεθνείς φοιτητές.
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο αποτελεί κορυφαίο φορέα ανώτατης εκπαίδευσης από το 1837, κατατάσσεται στην 89η θέση παγκοσμίως και στη 16η στην Ευρώπη. Προσφέρει 41 προπτυχιακά προγράμματα, 3 προπτυχιακά προγράμματα στα Αγγλικά (Πρόγραμμα BA στην Αρχαιολογία, Ιστορία και Λογοτεχνία της Αρχαίας Ελλάδας, Πρόγραμμα Ιατρικής, Ολοκληρωμένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Φαρμακείου, M.Pharm) και 245 μεταπτυχιακά προγράμματα (35 από αυτά διδάσκονται σε ξένη γλώσσα) και έχει ακαδημαϊκή κοινότητα άνω των 77.000 ατόμων. Διαθέτει 15 Κέντρα Αριστείας, 23 Ερευνητικά Ιδρύματα, 3 Νοσοκομεία, 297 Εργαστήρια, 11 Βιβλιοθήκες, το Ιστορικό Μουσείο, το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου και 17 θεματικά μουσεία.
Προγράμματα στα Αγγλικά:
MA English Studies: Literature & Culture
MA Program in English Language, Linguistics and Translation
Latin American and Iberian Studies
Identity, Education & Competences for Democratic Culture
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) είναι το κορυφαίο ίδρυμα της Ελλάδας στον τομέα της επιχειρηματικότητας και των οικονομικών επιστημών. Συμμετέχει σε ένα εκτεταμένο διεθνές δίκτυο και προσφέρει ποικίλα προγράμματα σπουδών για διεθνείς φοιτητές. Ενδεικτικά:
Πρόγραμμα Study Abroad του ΟΠΑ: Ένα εξατομικευμένο, εξαμηνιαίο ακαδημαϊκό πρόγραμμα στην Αθήνα, το οποίο επιτρέπει στους φοιτητές να αποκτήσουν διδακτικές μονάδες από το πανεπιστήμιό τους ενώ σπουδάζουν στο ΟΠΑ.
Διεθνές MBA και 8 Μεταπτυχιακά Προγράμματα στα Αγγλικά σε τομείς υψηλής ζήτησης όπως η Ναυτιλία, τα Χρηματοοικονομικά, η Οικονομία, η Στατιστική, η Επιστήμη Δεδομένων, το Μάρκετινγκ, η Επιχειρηματική Ανάλυση και ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός. Κάποια από τα προγράμματα προσφέρουν και διπλά πτυχία.
Πτυχίο (BSc) στις Διεθνείς Επιχειρήσεις & Τεχνολογία: Αγγλόφωνο τετραετές προπτυχιακό πρόγραμμα.
Διδακτορικά Προγράμματα και Ευκαιρίες Ερευνητικής Συνεργασίας από κοινού με κορυφαία ιδρύματα παγκοσμίως.
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο προσφέρει διεπιστημονικές σπουδές που στοχεύουν στην υγεία, την τεχνολογία, το περιβάλλον και την οικονομία, προωθώντας την αειφόρο ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Από το 2016 εφαρμόζει μια Πράσινη Πολιτική Πανεπιστημίου. Προσφέρει τέσσερα προπτυχιακά προγράμματα και εννέα μεταπτυχιακά προγράμματα, εκ των οποίων τρία διεθνή. Περισσότερο από το ένα τρίτο του φοιτητικού σώματος είναι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές. Επιπλέον, διακρίνεται για την υψηλής ποιότητας έρευνα ενώ διατηρεί ερευνητική συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς.
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, με έδρα την Κρήτη, διαθέτει πανεπιστημιακά συγκροτήματα στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στον Άγιο Νικόλαο και στη Σητεία. Προσφέρει διάφορα προγράμματα σε τομείς όπως η Μηχανική, οι Επιστήμες Υγείας, η Διοίκηση, η Γεωργία και η Μουσική. Συμμετέχει ενεργά σε διεθνή προγράμματα όπως το Erasmus+ για παγκόσμιες ανταλλαγές, έχοντας 153 διμερείς συμφωνίες εντός Ευρώπης και 72 εκτός (π.χ. ΗΠΑ, Κίνα, Ισραήλ). Το HMU είναι μέλος των European Joint MSc Degrees (Mundus) και των European University Alliances (ATHENA). Προσφέρει πολυάριθμα προγράμματα COIL και Blended Intensive Programs και αποτελεί μέρος των European Research Facilities (Printed Electronics, Chips, and Lasers).
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο ανοιχτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Διαθέτει τέσσερις Σχολές – τη Σχολή Επιστήμης και Τεχνολογίας, τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και τη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Αειφόρου Σχεδιασμού. Προσφέρει 67 μεταπτυχιακά προγράμματα και 9 προπτυχιακά προγράμματα. Από αυτά, 12 μεταπτυχιακά προγράμματα προσφέρονται σε γλώσσες εκτός των ελληνικών, κυρίως στα Αγγλικά, αλλά και στα Γαλλικά, Γερμανικά και Ισπανικά.
Προς το παρόν, έχει πάνω από 30.000 εγγεγραμμένους φοιτητές.
Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος
Είναι το πρώτο και μοναδικό δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο όπου όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα διδάσκονται αποκλειστικά στα Αγγλικά. Εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, διαθέτει συγκροτήματα και σε Σέρρες, Κατερίνη, Κιλκίς. Περιλαμβάνει 8 Σχολές και 25 Τμήματα, προσφέροντας προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα.
Πρόκειται για ένα πολυπολιτισμικό Ίδρυμα, που λειτουργεί το Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών (UCIPS) στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και προσφέρει 26 εξειδικευμένα μεταπτυχιακά προγράμματα, που διδάσκονται αποκλειστικά στα Αγγλικά.
Πολυτεχνείο Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης, με έδρα τα Χανιά, προσφέρει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές σε σύγχρονους τομείς της μηχανικής. Διαθέτει πέντε σχολές: Μηχανική Παραγωγής και Διοίκησης, Μηχανική Ορυκτών Πόρων, Ηλεκτρονικής και Υπολογιστικής Μηχανικής, Χημικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, και Αρχιτεκτονικής.
Με πάνω από 7.000 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, το Πολυτεχνείο Κρήτης διαπρέπει σε τομείς όπως η ενέργεια, το περιβάλλον και η τεχνολογία. Αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα: MSc στην Αειφόρο Μηχανική και Κλιματική Αλλαγή, MSc στο Πρόγραμμα Machine Learning and Data Science (MLDS) και MSc στις Αειφόρες Τεχνολογίες Πηγών Ενέργειας και Πρώτων Υλών.
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης λειτουργεί από δύο κύρια συγκροτήματα: το Πανεπιστημιακό Συγκρότημα Γκάλλου στο Ρέθυμνο, με έμφαση στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, και το Πανεπιστημιακό Συγκρότημα Βούτες στο Ηράκλειο, αφιερωμένο στις Θετικές Επιστήμες και την Ιατρική. Υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, το Μουσείο Ελεύθερνας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ή το Μουσείο Ιατρικής. Προσφέρει πολυάριθμα διεθνή προγράμματα, όπως το 6ετές Πρόγραμμα Ιατρικής, 18 μεταπτυχιακά προγράμματα (MA ή MSc.) και αρκετά θερινά σχολεία.
Πανεπιστήμιο Πατρών
Το Πανεπιστήμιο Πατρών λειτουργεί στην πόλη της Πάτρας, στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι.
Αποτελεί το 3ο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα ως προς τους φοιτητές, το διδακτικό προσωπικό, το διοικητικό προσωπικό, τον αριθμό τμημάτων και των απονεμηθέντων τίτλων σπουδών. Το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών βρίσκεται δίπλα στο Πανεπιστήμιο.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διαθέτει 8 Σχολές, 35 Ακαδημαϊκά Τμήματα και συγκροτήματα σε 5 πόλεις (Βόλος, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λαμία). Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100 μεταπτυχιακών τίτλων, 9 προγραμμάτων MSc στα Αγγλικά και ενός προπτυχιακού Ιατρικού Προγράμματος στα Αγγλικά.