Όλγα Κεφαλογιάννη στο protothema: Θα εφαρμοστεί η νομοθεσία στον τουρισμό - Δέχθηκα εκβιασμό στο διαζύγιό μου ως δημόσιο πρόσωπο
Το ζήτημα της χρονικής και χωρικής επέκτασης του τουρισμού - Η Αθηναϊκή αναγέννηση, τα Airbnb και τα τροχόσπιτα - «Οταν είσαι δημόσιο πρόσωπο, είναι εύκολο να εκστομίσει κάποιος ή θα κάνεις ότι σου λέω ή θα σε καταστρέψω»
Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός, την ανάγκη εφαρμογής της νομοθεσίας, αλλά και όσα βίωσε στο πλαίσιο του διαζυγίου της μίλησε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, στην εκπομπή «Direct» του Γιώργου Ευγενίδη στο protothema. Αναφερόμενη μάλιστα στη δικαστική της διαμάχη με τον πρώην σύζυγό της Μίνω Μάτσα, αποκάλυψε ότι υπέστη εκβιασμό, κάνοντας λόγο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες πολιτικοί όταν γίνονται στόχος προσωπικών επιθέσεων.
Ιστορικά ρεκόρ και νέες προκλήσεις
Η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε ότι ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα δυναμική φάση, με τις αφίξεις και τα έσοδα να σημειώνουν ιστορικά ρεκόρ τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη για ποιοτική ανάπτυξη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων, επισημαίνοντας ότι η τουριστική περίοδος πρέπει να επεκταθεί σε 12 μήνες και να μην περιορίζεται μόνο στους καλοκαιρινούς μήνες. «Το 2024 είχαμε διψήφια αύξηση τους πρώτους πέντε μήνες, δείχνοντας ότι κερδίζουμε το στοίχημα της χρονικής επέκτασης του τουρισμού» ανέφερε. «Δεν μας αρκεί να λέμε τι θα κάνουμε το καλοκαίρι. Μας ενδιαφέρει τι κάνουμε στους μήνες πριν και μετά την περίοδο αιχμής» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της χωρικής επέκτασης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα από τους κλασικούς θερινούς προορισμούς.
Αθηναϊκή αναγέννηση και η διαχείριση του Airbnb
Μιλώντας για την Αθήνα, η υπουργός επισήμανε τη ραγδαία αλλαγή της εικόνας της πρωτεύουσας ως προορισμού. «Παλιά η Αθήνα δεν ήταν προορισμός. Ήταν ένα πέρασμα» σημείωσε, εξηγώντας ότι οι στοχευμένες δράσεις για την προώθηση της πόλης ως city break προορισμού είχαν θετικά αποτελέσματα, καθώς σήμερα η πόλη προσελκύει επισκέπτες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Όσον αφορά τη βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb, η κα Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θέτει πλέον αυστηρότερο πλαίσιο, επιτρέποντας ελέγχους με δικούς του μηχανισμούς για την εφαρμογή της νομοθεσίας. «Σε αυτή τη φάση δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για νέους περιορισμούς» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η υπερβολική ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων μπορεί να δημιουργήσει πίεση σε ορισμένες περιοχές, αλλά δεν έχει φτάσει ακόμα στα επίπεδα του υπερτουρισμού.
Κλείσιμο
Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική για τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, τονίζοντας ότι ο κάθε προορισμός πρέπει να βρει τη δική του ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και βιωσιμότητας. Ειδικά για τη Σαντορίνη, θα υπάρξει ειδική καμπάνια στο εξωτερικό, λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε με τις σεισμικές δονήσεις.
Τα τροχόσπιτα
Η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε και στο ζήτημα των τροχόσπιτων, υπογραμμίζοντας ότι η βιωσιμότητα απαιτεί σαφείς κανόνες και σεβασμό στους δημόσιους χώρους. Όπως τόνισε, τα τροχόσπιτα μπορούν να σταθμεύουν μόνο όπου επιτρέπεται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και όχι σε παραλίες, δασικές εκτάσεις ή αρχαιολογικούς χώρους, με την επιβολή προστίμων σε όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία. «Κάνουμε το αυτονόητο, λέμε ότι υπάρχουν κανόνες. Οι ελευθερίες και τα δικαιώματα για τον δημόσιο χώρο αφορούν όλους» σημείωσε.
Η προσωπική μάχη για τα παιδιά της
Η Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε και στην προσωπική της ζωή και τη δύσκολη εμπειρία της δικαστικής διαμάχης για την επιμέλεια των παιδιών της με τον Μίνω Μάτσα. «Έφτασα στη δικαιοσύνη για τα παιδιά μου επειδή υπέστην εκβιασμό» αποκάλυψε. «Οταν είσαι δημόσιο πρόσωπο, είναι εύκολο να εκστομίσει κάποιος ή θα κάνεις ότι σου λέω ή θα σε καταστρέψω. Θέλει πολύ μεγάλη δύναμη για να αντισταθείς. Θα πάω μπροστά με την αλήθεια μου και με την αγάπη για τα παιδί μου». Κατέληξε δε λέγοντας ότι «σε ό,τι μας συμβαίνει είναι σημαντικό να σηκωνόμαστε με μεγαλύτερη κατανόηση συνολικά για τα πράγματα και με ενσυναίσθηση».