Ντρίμπλες από το Κρεμλίνο: «Ίσως» να υπάρξει συνάντηση του Πούτιν με τον Ζελένσκι - Ο όρος της Μόσχας

Ντρίμπλες από το Κρεμλίνο: «Ίσως» να υπάρξει συνάντηση του Πούτιν με τον Ζελένσκι - Ο όρος της Μόσχας

Αν οι αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας ανοίξουν τον δρόμο για κατάπαυση πυρός, τότε ενδέχεται να συναντηθούν οι δύο πρόεδροι, είπε ο Πεσκόφ

Ντρίμπλες από το Κρεμλίνο: «Ίσως» να υπάρξει συνάντηση του Πούτιν με τον Ζελένσκι - Ο όρος της Μόσχας
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενδέχεται να συναντηθούν εάν οι διαπραγματευτικές αντιπροσωπείες καταλήξουν σε ορισμένες συμφωνίες, ανέφερε στους δημοσιογράφους το Σάββατο ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Μια τέτοια συνάντηση, ως αποτέλεσμα των εργασιών των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών, μετά την επίτευξη ορισμένων συμφωνιών μεταξύ αυτών των αντιπροσωπειών, είναι πιθανή. [Εμείς] το θεωρούμε πιθανό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε προκαλέσει τον ηγέτη του Κρεμλίνου να συναντηθούν στην Τουρκία αυτήν την εβδομάδα, όμως αντ’ αυτού ο Πούτιν έστειλε μια ομάδα βοηθών και αξιωματούχων για να συναντήσουν Ουκρανούς διαπραγματευτές την Παρασκευή στο πλαίσιο των πρώτων διμερών, απευθείας συνομιλιών από τον Μάρτιο του 2022.

Η Ουκρανία είπε ότι έθεσε το θέμα μιας συνάντησης Πούτιν-Ζελένσκι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Ο Πούτιν και ο Ζελένσκι δεν έχουν συναντηθεί από τον Δεκέμβριο του 2019.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε: «Την ίδια ώρα, όταν υπογράφονται έγγραφα στα οποία οι αντιπροσωπείες έχουν συμφωνήσει, το βασικό και θεμελιώδες πράγμα για εμάς παραμένει ποιος ακριβώς θα υπογράφει αυτά τα έγγραφα εκ μέρους της ουκρανικής πλευράς», χωρίς να επεκταθεί  περαιτέρω. Ο Πούτιν έχει κατά το παρελθόν αμφισβητήσει τη νομιμότητα του Ζελένσκι ως προέδρου, διότι η θητεία του στη θέση αυτή έληξε πέρυσι.

Παράλληλα, όπως, είπε ο Πεσκόφ, το Κρεμλίνο θα ενημερώσει εάν οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν τηλεφωνική συνομιλία σχετικά με τις πρόσφατες ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

«Εάν οι πρόεδροι Πούτιν και Τραμπ κρίνουν σκόπιμο να πραγματοποιήσουν συνομιλία, θα σας ενημερώσουμε», δήλωσε.


Πλήρη εκχώρηση των κατεχόμενων ζήτησε η Μόσχα στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, λέει το Κίεβο

Οι Ρώσοι διαπραγματευτές στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ζήτησαν η Ουκρανία να αποσύρει τα στρατεύματά της από όλες τις ουκρανικές επαρχίες που διεκδικεί η Μόσχα προτού τυχόν συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία, δήλωσε σήμερα στο Reuters ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών.

Αυτό το αίτημα, μαζί με άλλα που ο Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι τέθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Παρασκευής, υπερβαίνουν τους όρους ενός σχεδίου ειρηνευτικής συμφωνίας που οι ΗΠΑ πρότειναν τον περασμένο μήνα, έπειτα από διαβουλεύσεις με τη Μόσχα.

Οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, οι πρώτες απευθείας επαφές μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών εδώ και τρία χρόνια, έληξαν με μια συμφωνία για μια ανταλλαγή κρατουμένων, ωστόσο δεν επιτεύχθηκε καμία συμφωνία για εκεχειρία. Μια ουκρανική πηγή δήλωσε χθες ότι οι Ρώσοι έθεσαν όρους, τους οποίους περιέγραψε ως «μη βιώσιμους», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Κλείσιμο
Ο Ουκρανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας για να αποκαλύψει λεπτομέρειες των συνομιλιών, είπε ότι οι Ρώσοι πρότειναν τους εξής όρους για μια ειρηνευτική συμφωνία:

* Την απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και Λουχάνσκ και εφόσον αυτή λάβει χώρα μόνο τότε θα μπορέσει να υπάρξει εκεχειρία. Οι περιφέρειες τελούν σε μεγάλο ή μερικό έλεγχο από τις ρωσικές δυνάμεις, όμως ουκρανικά στρατεύματα συνεχίζουν να μάχονται για να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους τα εναπομείναντα τμήματα των περιοχών αυτών. Τέτοιο αίτημα δεν περιλαμβανόταν στο σχέδιο συμφωνίας που είχαν προετοιμάσει οι ΗΠΑ.

* Τη διεθνή αναγνώριση ότι πέντε τμήματα της Ουκρανίας - η Χερσόνησος της Κριμαίας που προσαρτήθηκε το 2014, όπως και οι περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια - είναι ρωσικά. Τα αμερικανικό σχέδιο είχε προτείνει μονάχα αμερικανική de jure αναγνώριση της Κριμαίας και αμερικανική de facto αναγνώριση για τις περιοχές που ελέγχουν οι Ρώσοι σε άλλες περιφέρειες.

* Η Ουκρανία θα γίνει ένα ουδέτερο κράτος, δεν θα διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν θα διατηρούν καθόλου δυνάμεις τους σε ουκρανικό έδαφος. Αυτό το αίτημα απουσίαζε από την αμερικανική πρόταση.

* Όλες οι πλευρές στη σύρραξη αποκηρύσσουν τις αξιώσεις τους να λάβουν αποζημίωση για ζημιές λόγω πολέμου. Η αμερικανική πρόταση προέβλεπε ότι η Ουκρανία θα λάβει πολεμική αποζημίωση.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, οι Ρώσοι διαπραγματευτές γνωστοποίησαν αυτά τα αιτήματα προφορικά και δεν κατέθεσαν κανένα έγγραφο που περιελάμβανε αυτούς τους όρους.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

OSZAR »