Σχεδόν 4.000 εμφανίσεις καλλιτεχνών σε ένα πενθήμερο φεστιβάλ, το οποίο αποτελεί θεσμό για τη
Μεγάλη Βρετανία με ιστορία από το 1970. Ο λόγος για το
Glastonbury, το οποίο όμως φέτος έχει έρθει στο προσκήνιο για λόγους πέραν της μουσικής.
Συγκεκριμένα, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή επισκίασε τα πάντα, μετά την εμφάνιση του πανκ-ραπ συγκροτήματος Bob Vylan στη σκηνή του Glastonbury το Σάββατο και της δηλώσεις του τραγουδιστή
Bobby Vylan περί «απελευθέρωσης της
Παλαιστίνης και θανάτου για τον στρατό του Ισραήλ». Ο τραγουδιστής φώναζε, «free, free Palestine» και «death, death to the IDF» («ελευθερώστε, ελευθερώστε την Παλαιστίνη» και «θάνατος, θάνατος στον ισραηλινό στρατό»).
Στο στόχαστρο το BBC
Γιατί όμως το βρετανικό δίκτυο BBC βρίσκεται στο στόχαστρο; Ο μεγαλύτερος σταθμός της χώρας έχει αναλάβει τόσο τη ζωντανή μετάδοση του φεστιβάλ όσο και την αναμετάδοσή του μέσω της πλατφόρμας BBC iPlayer.
Στην επίσημη ανακοίνωσή του ο σερ
Κιρ Στάρμερ ξεκαθάρισε στο βρετανικό δίκτυο ότι «πρέπει να δώσει εξηγήσεις», θέση που πήρε αμέσως μετά την εμφάνιση των Vylan και η υπουργός Πολιτισμού Λίζα Νάντι.
Η ίδια πίεσε τον προϊστάμενο του βρετανικού δικτύου,
Τιμ Ντέιβι, για «επείγουσα εξήγηση σχετικά με τις διαδικασίες ελέγχου του σταθμού» ενώ σε αυστηρότερο τόνο ο σκιώδης υπουργός Εσωτερικών,
Κρις Φιλπ, ζήτησε την δίωξη του ράπερ. Ήταν «σαφές, όπως ανέφερε, ότι «ο ράπερ υποκινούσε τη βία και το μίσος», προσθέτοντας ότι η αστυνομία πρέπει να εξετάσει και το BBC, το οποίο «φαίνεται πως παραβίασε τον νόμο».
Εκπρόσωπος του σταθμού επιβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις του τραγουδιστή ήταν «βαθύτατα προσβλητικές», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η εμφάνισή του δεν θα είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα αναμετάδοσης.
Πιο συγκεκριμένα στην τελευταία επίσημη ανακοίνωση του σταθμού όπως εξέδωσε στο media centre του: «το BBC σέβεται την ελευθερία του λόγου αλλά στέκεται σθεναρά ενάντια στην υποκίνηση βίας. Τα αντισημιτικά αισθήματα που εξέφρασαν οι
Bob Vylan είναι εντελώς απαράδεκτα και δεν έχουν καμία θέση στην συχνότητά μας (…) Η ομάδα μας ήταν αντιμέτωπη με ένα ζωντανό πρόγραμμα. όμως εκ των υστέρων θα έπρεπε να είχαμε διακόψει τη ροή του προγράμματος. Λυπούμαστε που δε συνέβη».
Κατηγορίες για το συγκρότημα Kneecap
Στο στόχαστρο όμως βρέθηκε και το ιρλανδικό γκρουπ
Kneecap για προηγούμενες δηλώσεις του, όπως η επιλογή να περιγράψει τη στρατιωτική δράση του Ισραήλ στη Γάζα ως «γενοκτονία». Ο πρωθυπουργός Στάρμερ δήλωσε ότι η εμφάνισή τους πριν το φεστιβάλ δεν ήταν η «πρέπουσα», με τον έναν από τους δύο ράπερ του γκρουπ,
Λίαμ ο Χάνα (γνωστός και ως Μο Χάρα) να έχει κατηγορηθεί για «τρομοκρατία».
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε εμφάνισή του πέρυσι είχε παραπέμψει σε σημαία της απαγορευμένης τρομοκρατικής οργάνωσης
Χεζμπολάχ. Ο ίδιος το έχει αρνηθεί, ενώ η επόμενη ακρόασή του για την υπόθεση έχει οριστεί στις 20 Αυγούστου.
Από την πλευρά του, το BBC επέλεξε να μην μεταδώσει ζωντανά την εμφάνιση του γκρουπ, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα ανέβει στην πλατφόρμα με αλλαγές υπό τον φόβο παραβίασης των «κατευθυντήριων γραμμών σύνταξης του σταθμού».
Σημειώνεται ότι οι Bob Vylan θα εμφανιστούν στην Ελλάδα στη σκηνή του Release Athens 2025 μαζί με τους Prodigy και τους Pendulum την Παρασκευή 4 Ιουλίου στην Πλατεία Νερού, ενώ οι Kneecap θα δώσουν συναυλία για το ελληνικό κοινό την Κυριακή 13 Ιουλίου, στη σκηνή του Terra Vibe στο πλαίσιο του επετειακού Rockwave Festival – 30 years μαζί με τους Cypress Hill.
Πηγή:
Deutsche Welle